回来的时候.我的母亲又记得她了.老年人记性真长久.她说她曾经知道顺姑因为看见谁的头上戴着红的剪绒花.自己也想有一朵.弄不到.哭了.哭了小半夜.就挨了她父亲的一顿打.后来眼眶还红肿了两三天.这种剪绒花是外省的东西.S城里尚且买不出.她那里想得到手呢?趁我这一次回南的便.便叫我买两朵去送她. “我对于这差使倒并不以为烦厌.反而很喜欢,为阿顺.我实在还有些愿意出力的意思的.前年.我回来接我母亲的时候.有一天.长富正在家.不知怎的我和他闲谈起来了.他便要请我吃点心.荞麦粉.并且告诉我所加的是白糖.你想.家里能有白糖的船户.可见决不是一个穷船户了.所以他也吃得很阔绰.我被劝不过.答应了.但要求只要用小碗.他也很识世故.便嘱咐阿顺说.`他们文人.是不会吃东西的.你就用小碗.多加糖!’然而等到调好端来的时候.仍然使我吃一吓.是一大碗.足够我吃一天.但是和长富吃的一碗比起来.我的也确乎算小碗.我生平没有吃过荞麦粉.这回一尝.实在不可口.却是非常甜.我漫然的吃了几口.就想不吃了.然而无意中.忽然间看见阿顺远远的站在屋角里.就使我立刻消失了放下碗筷的勇气.我看她的神情.是害怕而且希望.大约怕自己调得不好.愿我们吃得有味.我知道如果剩下大半碗来.一定要使她很失望.而且很抱歉.我于是同时决心.放开喉咙灌下去了.几乎吃得和长富一样快.我由此才知道硬吃的苦痛.我只记得还做孩子时候的吃尽一碗拌着驱除蛔虫药粉的沙糖才有这样难.然而我毫不抱怨.因为她过来收拾空碗时候的忍着的得意的笑容.已尽够赔偿我的苦痛而有余了.所以我这一夜虽然饱胀得睡不稳.又做了一大串恶梦.也还是祝赞她一生幸福.愿世界为她变好.然而这些意思也不过是我的那些旧日的梦的痕迹.即刻就自笑.接着也就忘却了. “我先前并不知道她曾经为了一朵剪绒花挨打.但因为母亲一说起.便也记得了荞麦粉的事.意外的勤快起来了.我先在太原城里搜求了一遍.都没有,一直到济南-- 窗外沙沙的一阵声响.许多积雪从被他压弯了的一枝山茶树上滑下去了.树枝笔挺的伸直.更显出乌油油的肥叶和血红的花来.天空的铅色来得更浓.小鸟雀啾唧的叫着.大概黄昏将近.地面又全罩了雪.寻不出什么食粮.都赶早回巢来休息了. “一直到了济南. 他向窗外看了一回.转身喝干一杯酒.又吸几口烟.接着说.“我才买到剪绒花.我也不知道使她挨打的是不是这一种.总之是绒做的罢了.我也不知道她喜欢深色还是浅色.就买了一朵大红的.一朵粉红的.都带到这里来. “就是今天午后.我一吃完饭.便去看长富.我为此特地耽搁了一天.他的家倒还在.只是看去很有些晦气色了.但这恐怕不过是我自己的感觉.他的儿子和第二个女儿--阿昭.都站在门口.大了.阿昭长得全不像她姊姊.简直像一个鬼.但是看见我走向她家.便飞奔的逃进屋里去.我就问那小子.知道长富不在家.`你的大姊呢?’他立刻瞪起眼睛.连声问我寻她什么事.而且恶狠狠的似乎就要扑过来.咬我.我支吾着退走了.我现在是敷敷衍衍-- “你不知道.我可是比先前更怕去访人了.因为我已经深知道自己之讨厌.连自己也讨厌.又何必明知故犯的去使人暗暗地不快呢?然而这回的差使是不能不办妥的.所以想了一想.终于回到就在斜对门的柴店里.店主的母亲.老发奶奶.倒也还在.而且也还认识我.居然将我邀进店里坐去了.我们寒暄几句之后.我就说明了回到S城和寻长富的缘故.不料她叹息说: “`可惜顺姑没有福气戴这剪绒花了.’ “她于是详细的告诉我.说是`大约从去年春天以来.她就见得黄瘦.后来忽而常常下泪了.问她缘故又不说,有时还整夜的哭.哭得长富也忍不住生气.骂她年纪大了.发了疯.可是一到秋初.起先不过小伤风.终于躺倒了.从此就起不来.直到咽气的前几天.才肯对长富说.她早就像她母亲一样.不时的吐红和流夜汗.但是瞒着.怕他因此要担心.有一夜.她的伯伯长庚又来硬借钱.--这是常有的事.--她不给.长庚就冷笑着说:你不要骄气.你的男人比我还不如!她从此就发了愁.又怕羞.不好问.只好哭.长富赶紧将她的男人怎样的争气的话说给她听.那里还来得及?况且她也不信.反而说:好在我已经这样.什么也不要紧了. “她还说.`如果她的男人真比长庚不如.那就真可怕呵!比不上一个偷鸡贼.那是什么东西呢?然而他来送殓的时候.我是亲眼看见他的.衣服很干净.人也体面,还眼泪汪汪的说.自己撑了半世小船.苦熬苦省的积起钱来聘了一个女人.偏偏又死掉了.可见他实在是一个好人.长庚说的全是诳.只可惜顺姑竟会相信那样的贼骨头的诳话.白送了性命.--但这也不能去怪谁.只能怪顺姑自己没有这一份好福气.’ “那倒也罢.我的事情又完了.但是带在身边的两朵剪绒花怎么办呢?好.我就托她送了阿昭.这阿昭一见我就飞跑.大约将我当作一只狼或是什么.我实在不愿意去送她.--但是我也就送她了.对母亲只要说阿顺见了喜欢的了不得就是.这些无聊的事算什么?只要模模胡胡.模模胡胡的过了新年.仍旧教我的`子曰诗云’去. “你教的是`子曰诗云’么? 我觉得奇异.便问. “自然.你还以为教的是ABCD么?我先是两个学生.一个读.一个读.新近又添了一个.女的.读.连算学也不教.不是我不教.他们不要教. “我实在料不到你倒去教这类的书.-- “他们的老子要他们读这些,我是别人.无乎不可的.这些无聊的事算什么?只要随随便便.-- 他满脸已经通红.似乎很有些醉.但眼光却又消沉下去了.我微微的叹息.一时没有话可说.楼梯上一阵乱响.拥上几个酒客来:当头的是矮子.拥肿的圆脸,第二个是长的.在脸上很惹眼的显出一个红鼻子,此后还有人.一叠连的走得小楼都发抖.我转眼去看吕纬甫.他也正转眼来看我.我就叫堂倌算酒账. “你借此还可以支持生活么? 我一面准备走.一面问. “是的.--我每月有二十元.也不大能够敷衍. “那么.你以后豫备怎么办呢? “以后?--我不知道.你看我们那时豫想的事可有一件如意?我现在什么也不知道.连明天怎样也不知道.连后一分-- 堂倌送上账来.交给我,他也不像初到时候的谦虚了.只向我看了一眼.便吸烟.听凭我付了账. 我们一同走出店门.他所住的旅馆和我的方向正相反.就在门口分别了.我独自向着自己的旅馆走.寒风和雪片扑在脸上.倒觉得很爽快.见天色已是黄昏.和屋宇和街道都织在密雪的纯白而不定的罗网里. 一九二四年二月一六日. 1．开头两段中的景物描写有何作用? 2．这篇小说表现了怎样的主题? 3．结尾一段中“我独自向着自己的旅馆走.寒风和雪片扑在脸上.倒觉得很爽快 一句.有什么更深刻的含义吗?
(2011河南中考英语)阅读理解AWhen my son, Mark, was in the third grade, he saved all his pocket money for over three months to buy holiday presents. The third Saturday in December Mark said he had made his list and had twenty dollars in his pocket.
I drove him to a nearby supermarket. Mark picked up a hand basket and went in while I waited and watched in the car. It took Mark over 45 minutes to choose his presents. Finally he came to the checkout counter (交款处) and reached into his pocket for his money. It was not there! There was a hole in his pocket, but no money. Mark stood there holding his basket, tears falling down his face.
Then a surprising thing happened. A woman came up to Mark and took him in her arms. "You would help me a lot if you let me pay for you," said the woman. "It would be the most wonderful gift you could give me. I only ask that one day you will pass it on. When you grow up, I would like you to find someone you can help. When you help others, 1 know you will feel as good about it as I do now."
Mark took the money, dried his tears and ran back to the checkout counter as fast as he could. That year we all enjoyed our gifts almost as much as Mark enjoyed giving them to us.
I would like to say '"thank you" to that very kind woman 新博娱乐 , and tell her that four years later, Mark went house to house collecting blankets (毯子) and clothes for the homeless people in the fire. And I want to promise her that Mark will never forget to keep passing it on.
( ) 46. When did the story probably happen?
A. On Christmas Day. B. Before Christmas Day,
C. On New Year's Day. D. After New Year's Day.
( ) 47. When they got to the supermarket, Mark went in_____ .
A. with the writer B. by himself
C. with the woman D. with his friends
48. What happened to Mark in the supermarket?
A. His gifts were stolen. B. He broke his basket.
C. He lost his money. D. He lost his way.
49. Why did the writer want to say '’thank you" to the woman?
A. Because she bought Mark a nice present.
B. Because she always paid money for others.
C. Because she collected clothes for the homeless.
D. Because she taught Mark to help people in need.
50. What's the best title for this passage?
A. A big supermarket B. A kind woman
C. A happy family D. A wonderful gift
46. 答案：B【解析】细节理解题。根据文章中“The third Saturday in December”可知，应该是在圣诞节前。
47. 答案：B【解析】细节理解题。根据文章中“while I waited and watched in the car”可知，是Mark自己进去的。
48. 答案：C【解析】推理判断题。根据文章中“reached into his pocket for his money. It was not there! There was a hole in his pocket, but no money.”可知Mark把钱给丢了。
Space travel is nothing new. The first spacecraft with a human was sent up into space in 1961.
Since then, people have not only traveled to space, but many of them have also lived there in space stations for some time.
The Soviet Union(前苏联) sent the first space station into space in 1971. This space station was called Salyut I. Salyut I was designed as a place where people could live while they observed space and did experiments. The first group of astronauts lived there for 23 days. The Soviet Union went on to make seven more Salyut space stations. At about the same time 存1送18彩金娱乐网 , the United States built its own space station, called Skylab.
Astronauts visited and often lived in these space stations for a short time. However, it wasn’t until the late 1980s when the Soviet Union sent the Mir space station that people began to live in space for a longer time. Mir stayed in space from 1989 until 2001, when it was decided that the space station was too old and no longer safe to live in.
Living in apace stations seems to be fun, but astronauts face many problems. One of them is food. All the meals on space stations are put together on Earth and sent there by space shuttle. Because the food has to last a long time (sometimes up to three months), a lot of it has to be stored in cans. The space station does not have a fridge, but it has a cool room to keep fruit and vegetables fresh. Astronauts also eat many other foods such as dried meat that do not need special care.
Without the help of gravity, sitting down to eat can be tough. Astronauts sometimes have to fix themselves to the wall while eating. They also have to be very careful to that food does not float away.
- Which of the following has the closest meaning to the underlined word “observed” in Paragraph 2
A. Discovered B. Checked
C. Watched D. Fixed
- What can we infer(推断) from the passage
- Astronauts can never have a chance to eat fresh food when they live in space stations.
- The Soviet Union sent a total of 9 space stations into space in the 1970s and 1980s.[来源:学|科|网]
- Astronauts could live in the Mir space station for no more than three weeks.
- Space travel has quite a long history of more than 60 years.
- What is the best title of this passage
A. Exploring Space B. Space Travel
C. Living in Space D. Space Stations
Easter (复活节) is still a great day for worship, candy in baskets and running around the yard finding eggs, but every year it gets quite a bit worse for bunnies.
And no, not because the kids like to pull their ears. The culprit is climate change, and some researchers found that rising temperatures are having harmful effects on at least five species of rabbit in the US,
Take the Lower Keys Marsh rabbit, for instance. An endangered species that lives in the Lower Florida Keys, this species of cottontail is a great swimmer -- it lives on the islands! -- but it is already severely affected by
development and now by rising sea levels. According to the Center for Biological Diversity, an ocean level rise of only 0.6 meters will send these ~ys jumping to higher ground and a 0.9-meter rise would wipe out their habitat (栖息地) completely.
The snowshoe hare, on the other hand, has a color issue. Most of these rabbits change their fur color from white in the wintertime to brown in the summer 新开免费送彩金娱乐场, each designed to give them better cover from predators (~I~’) ~ As the number of days with snow decreases all across the country, however, more and more bunnies are being left in white fur during brown dirt days of both fall and spring, making them an easier mark for predators. Researchers know that the color change is controlled by the number of hours of sunlight, but whether the rabbit will be able to adapt quick enough to survive is a big question. The National Wildlife Federation has reported that hunters have noticed their numbers are already markedly down.
American pikas or rock rabbits, a relative of rabbits and hares, might be the first of these species to go extinct due to climate change. About 7-8 inches long, pikas live high in the cool. damp mountains west of the Rocky Mountains. As global temperatures rise, they would naturally migrate (J~2~) to higher ground -- but they already occupy the mountaintops. They can’t go any higher. The National Wildlife Federation reports that they might not be able to stand the new temperatures as their habitat heats up.
The volcano rabbit has the same problem. These rabbits live on the slopes of volcanoes in Mexico, and recent studies have shown that the lower range of their habitat has already shifted upward about 700 meters, but there are not suitable plants for them to move higher, so they are stuck in the middle. Scientists are concerned about their populations.
Native to the US, pygmy rabbits weigh less than 1 pound and live in the American West. They are believed to be the smallest rabbits in the world. Their habitats have been destroyed by development. Several populations, such as the Columbia Basin pygmy, almost went extinct and were saved by zoo breeding programs. Pygmy rabbits also rely on winter cover by digging tunnels through the snow to escape predators, but lesser snowfall is leaving them exposed.
All of this gives new meaning to dressing up in a giant bunny costume this Easter.
41. The writer mentions Easter at the beginning of the passage in order to
A. show the importance of Easter Day
B. introduce the issue about bunnies
C. remind people of Easter traditions
D. discuss the relationship between Easter and bunnies
42. The word “culprit” (Paragraph 2) is closest in meaning to_________
A. criminal B. judge C. victim D. producer 43. According to the passage, some rabbits can now be easily discovered by predators because they
A. are exposed to more skillful hunters
B. have moved to habitats with fewer plants
C. haven’t adapted themselve